Suomi

Keväinen croissantpitko

Croissantpitko on wienerpitkon herkullinen serkku. Croissanttaikinan rapeus yhdistettynä pehmeän raikkaaseen vanilja-sitruuna -täytteeseen on vastustamaton yhdistelmä. Mantelilastut tuovat pitkoon ihanaa rousketta ja koko komeuden kruunaa sitruunainen sokerikuorrute.

Kuva ja resepti: Amanda Alilonttinen

Ainekset

  • 1 Danerolles Croissants Classic -purkki
  • 1 kananmuna
  • 1 dl maitoa
  • 2 rkl paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
  • 1 dl sitruunatahnaa (lemon curd)
  • ½ sitruunan kuoriraaste
  • 1 tl perunajauhoja
  • 1,25 dl tomusokeria
  • 1 rkl sitruunan puristettua mehua
  • 1 rkl vettä
  • ½  dl mantelilastuja

Valmistus

Keväinen croissantpitko
  1. Esilämmitä uuni 180C asteeseen.
  2. Mittaa kulhoon maito ja sekoita joukkoon vispilällä vaniljakreemijauhe. Anna tekeytyä jääkaapissa paksuksi pitkon tekemisen ajan.
  3. Avaa Danerolles Croissants Classic pakkaus repäisemällä etiketti irti siihen tarkoitetusta kohdasta. Tarkemman ohjeen voit katsoa täältä.
  4. Rullaa taikina työtasolle ja painele valmiit leikkuulinjat kevyesti umpeen. Leikkaa taikina pituussuunnassa veitsellä tai pitsaleikkurilla kolmeen yhtä suureen suikaleeseen. Jätä kuitenkin taikina yhteen toisesta päästä, josta alat letittämään pitkoa. Taita alkupään kulmat pitkon alle, jotta saat pitkon päähän pyöreän muodon.
  5.  Letitä pitko kolmella osalla niin, että keskimmäinen osio siirretään vuoroin oikealle ja vasemmalle sivulla olevan osion yli. Ei kannata letittää liian kireälle, vaan ennemmin hieman löysäksi. Jatka pitkon letittäminen loppuun saakka ja sulje lopuksi taikinan päät yhteen ja taita pitkon alle.
  6. Paina sormella pitkon keskelle vako koko matkalle täytettä varten.
  7. Riko kananmuna ja vatkaa kevyesti haarukalla sen rakenne rikki. Voitele pitko kauttaaltaan kanamunalla.
  8. Mittaa kulhoon sitruunatahna ja perunajauho. Sekoita ne hyvin keskenään.
  9. Pese sitruuna ja raasta puolikkaan sitruunan kuori sitruunatahnan sekaan.
  10. Ota jääkaapista vielä paksuuntunut vaniljakreemi ja lisää se sitruunatahnan joukkoon. Sekoita täyte tasaiseksi.
  11. Siirrä täyte pursotinpussiin ja pursota pitkon vakoon täytettä reilusti koko matkalle.
  12. Paista pitkoa uunissa alatasolla noin 13-15 minuuttia, kunnes se on kauniin kullan ruskea, myös pohjasta.
  13. Anna pitkon jäähtyä ja valmista sillä välin sitruunainen sokerikuorrute.
  14. Mittaa astiaan tomusokeri. Lisää joukkoon sitruunan puristettu mehu, sekä vesi. Sekoita tasaiseksi lusikalla. Sokerikuorrute saa olla melko paksua, että se jää hyvin pitkon pintaan.
  15. Siirrä kuorrute pursotinpussiin ja pursota ohuita viivoja jäähtyneen pitkon päälle.Ripottele päälle vielä mantelilastuja ennen kuin sokerikuorrute ehtii kuivua.